Rosie, de bezorgrobot
Robots worden een steeds belangrijkere schakel in onze maatschappij. Zo ook in de zorg. Er is namelijk een groot tekort aan zorgverleners en vrijwilligers. Boodschappen doen is bijvoorbeeld soms een uitdaging. Om die reden wordt er nu nagedacht over het introduceren van bezorgrobot Rosie in de zorg.
Rosie is een robot met een grote laadbak waar boodschappen of pakketjes in kunnen worden geladen. Deze boodschappen kan ze vervolgens naar een bepaalde bestemming brengen. Dit proces wordt zo spoedig mogelijk gemaakt door middel van een aantal gadgets. Rosie beschikt over sensoren die zorgen dat ze nergens tegen aan rijdt. Ook heeft ze een camera en een speaker wat het contact tussen Rosie en mens een stuk humaner maakt. U kunt meer specifieke eigenschappen van Rosie vinden in ons opgestelde projectboekje.
Dit project was wederom een keuzeproject wat betekent dat we zelf opzoek zijn gegaan naar een opdrachtgever. Deze opdrachtgever is Ilse van Zeumeren. Zij werkt momenteel bij het bedrijf Future Mobility Netwerk waar ze zich voornamelijk bezig houdt met het uitvinden van user journeys en het vormgeven van mensgerichte toekomstige mobiliteitsstrategieën. Dit bedrijf doet projecten om mobiliteit op een creatieve manier te verbeteren. In overleg met Ilse hebben wij een opdracht samengesteld.
De opdracht
De opdracht was om een adviesrapport op te stellen voor Rosie, zodat ze kan worden gebruikt in de ouderenzorg. Er moest dus onderzoek gedaan worden naar de mening van ouderen over het gebruik van Rosie. Aan de hand van die informatie moesten wij eventuele aanpassingen van de robot voorstellen. Ons eindproduct werd dus verwacht in de vorm van een adviesrapport waarin stond hoe de robot moest werken en hoe Rosie eruit moest komen te zien.
Het onderzoek
Ons vooronderzoek bestond uit de volgende drie delen: Sociaalwetenschappelijk onderzoek, Veldonderzoek en brononderzoek. Het sociaalwetenschappelijk onderzoek hebben wij gedaan door een enquête te versturen. Wij wilden dat deze enquête zo goed mogelijk was en daarom hebben we de eerste versie naar Ilse, onze opdrachtgever, gestuurd. Zij heeft ons hier feedback op gegeven en dit hebben wij vervolgens verwerkt. De enquête is hieronder te vinden. De enquête is verstuurd op Facebook. Om zo veel mogelijk antwoorden op onze enquête te krijgen hebben we posters opgehangen in supermarkten, fysiotherapieën en winkelcentra. Plekken waar ouderen dus veel komen.
Het brononderzoek hebben gedaan door veel informatie te verzamelen over al bestaande bezorgrobots. Daarnaast hebben we veel onderzoek gedaan naar de doelgroepen en wat zij nodig hebben van zo een bezorgrobot.
Samen met onze opdrachtgever Ilse waren wij tot de conclusie gekomen dat ons veldonderzoek het beste kon worden gedaan in een bejaardentehuis. Dit veldonderzoek hebben wij gedaan bij gedaan bij het Zonnehuis Amstelveen. Hier hebben wij de robot laten zien aan een aantal ouderen. Vervolgens hebben we een aantal vragen aan hen gesteld.
Het complete onderzoek en het adviesrapport moet worden verwerkt in een eindverslag. Helaas is dit nog niet af. Ik zal later meer informatie over dit project op mijn website zetten inclusief het eindverslag.

Helaas is de foto niet scherper te zien. Deze zal later ook in het eindverslag komen te staan, waardoor u hem dan beter zal kunnen zien.