Iris Groeiwijzer, de burgerschapkoe van De Bloeiwijzer

Dit project was ons aller eerste keuzeproject. Dat houdt in dat je met je team zelf opzoek gaat naar een opdrachtgever. Samen met deze opdrachtgever ga je een leuke en interessante opdracht bedenken waaraan je de komende weken aan gaat werken.

Op deze manier hebben wij als team het project genaamd, Iris Groeiwijzer, de burgerschap koe van de Bloeiwijzer!, opgesteld. Naar mijn mening een erg leuk en speels project waarin ik met mijn team ontzettend veel vrijheid kreeg voor creativiteit en bijzondere ideeën. 

figuur 1
figuur 1

De opdrachtgever was Ronald Bouwman, directeur van basisschool de Bloeiwijzer. De Bloeiwijzer is een school voor kinderen met een ''rugzakje''. Dit betekent dat zij extra aandacht nodig hebben in het onderwijs. Op de Bloeiwijzer wordt het vak burgerschap gegeven. Hier leren kinderen over zaken als duurzaamheid en diversiteit. Dit zijn belangrijke onderwerpen die op een leuke manier moeten worden overgebracht op de kinderen. Ronald Bouwman wil dit doen met behulp van een pratende koe genaamd Iris.

De opdracht

Bedenk een manier waarop basisschool De bloeiwijzer op een leuke en leerzame wijze de tien geboden van burgerschap kan leren aan haar kinderen van groep één tot en met groep acht door gebruik te maken van de koe, Iris. Daarnaast moeten er twee animaties worden gemaakt die ondersteuning geven bij de uitleg van Iris. 


Voordat we konden beginnen met ontwerpen moest er veel onderzoek worden gedaan. Dit onderzoek bestond uit verschillende delen. Zo is het belangrijk om te weten wat het vak burgerschap is. Ook was het noodzakelijk dat wij onderzoek deden naar hoe kinderen leren en dan vooral kinderen die moeite hebben met zaken als concentratie. 

Kinderen in groepen 1 t/m 4 leren vooral door te luisteren en te spelen. Dit kan door bijvoorbeeld naar filmpjes te kijken. Dit helpt hen de taal beter te beheersen. Ook spelen spelletjes een grote rol in hun sociale ontwikkeling. Zij leren hierdoor beter over hoe ze met elkander om moeten gaan.

Kinderen in groepen 5 t/m 8 leren vooral door zelf op onderzoek uit te gaan. Hierdoor ontwikkelen zij een eigen leerstijl, waardoor ze gemakkelijker informatie kunnen verkrijgen. 

Daarnaast bestaat het vak burgerschap uit 10 verschillende onderdelen. Deze kunt u op onze infographic hiernaast zien. Bij elk onderwerp van burgerschap hebben wij een logo ontwikkeld. 

Vervolgens hebben wij in overleg met onze opdrachtgever, Ronald Bouwman, een aantal eisen opgesteld waaraan Iris de koe moet voldoen.

figuur 3
figuur 3

Hier ziet u de eisen waaraan Iris moet voldoen



figuur 2
figuur 2
figuur 4
figuur 4

het idee

De koe heeft voor elk onderwerp van het vak burgerschap een knop. Dit zijn in totaal dus 10 knoppen. Wanneer een leerling op een knop drukt zal Iris de koe met haar speakers wat vertellen over dat desbetreffende onderwerp. Iris kan verschillende talen spreken. Dit is erg handig, omdat er veel kinderen op de Bloeiwijzer zitten die nog niet zo goed Nederlands kunnen. Ook kunnen de kinderen boeken scannen die gaan over burgerschap. Iris zal hier vervolgens een kleine samenvatting van geven. Als laatste hebben wij twee filmpjes ontwikkeld. Eén over Democratie en de ander over Duurzaamheid. Deze filmpjes zullen de kinderen meer inzicht geven over de verschillende onderwerpen van burgerschap. 

In ons verslag kunt u een uitgebreid routeplan vinden van Iris. Ook ziet u hiernaast de twee filmpjes die wij hebben gemaakt. 

Na het project heeft Ronald ons uitgenodigd om bij de opening van de nieuwe gymzaal van de Bloeiwijzer te zijn. Tijdens deze opening mochten wij ook Iris de koe presenteren. Dit was natuurlijk een erg leuke ervaring, omdat je dan ook zeker weet dat je opdrachtgever iets aan jouw werk heeft gehad. Ronald vertelde ons namelijk dat ze de koe zouden laten werken volgens ons routeplan. Ook zouden ze onze gemaakte filmpjes gebruiken als voorbeeld voor de andere filmpjes. 


©2020 Manege Derby. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin